Régi-új szereplő a piacon az AGFA disztribúcióját július óta ellátó SilverWood – IT Kft. Vezetőivel beszélgettünk.

 

Régóta érlelődött már a változás – meséli dr. Sarkadi Károly, a SilverWood – IT Kft. ügyvezető igazgatója.Az AGFA Egészségügyi Magyarország Kft. mint az AGFA N.V. Közép-kelet Európai régiós központja, eddig is döntően disztribútorokon keresztül folytatta a régióban az AGFA termékeinek és szolgáltatásainak értékesítését, így várható volt, hogy a magyarországi kereskedelmi szervezetet is előbb-utóbb megszüntetik. Dr. Sarkadi Károllyal, Pados Balázzsal, és Berta Miklóssal az AGFA új magyarországi disztribútorának ügyvezetőivel beszélgettünk.

Hogyan lehet megérteni az átalakítás logikáját?

Dr. Sarkadi Károly: Természetesen az élet nem állhat meg, ezért szükség volt egy olyan szervezetre, amely folytatja az AGFA addigi magyarországi tevékenységét. Erre a feladatra hoztuk létre a SilverWood – IT Kft. A csapat szinte teljes mértékben azonos a korábbi magyarországi kereskedő csapattal. Pados Balázs és jómagam korábban is ezt a feladatot végeztük, Berta Miklós a cég alapításakor csatlakozott hozzánk, korábban a magyar egészségügyi informatikában dolgozott projektmenedzserként. Ezen túl szintén az AGFA-tól „örököltük” irodavezetőnket, és folyamatban van a szervizes csapat átvétele is. Így lesz teljes felállás.

Mióta dolgoznak ezen az átalakításon?

Pados Balázs: Már az év elején lehetett tudni, hogy valamikor disztribútorként folytatjuk tevékenységünket. Az együttműködés azért alakult így, mert az AGFA kelet-közép-európai régiójának vezetése a folytonosságot helyezte az előtérbe. Hivatalosan július elseje óta dolgozunk kiemelt disztribútorként. Alapos tervezés és előkészítés után akkor kezdtük átültetni a gyakorlatba az addigi elképzeléseinket. A nyár végén Magyarországi ügyfeleinket az AGFA-val közösen hivatalosan is tájékoztattuk a változásról, így megkezdődött az aktív ügyfelek átadása-átvétele. Eközben persze zajlik az élet a piacon is, így a cég építgetése mellett meglehetősen mozgalmas kereskedelmi időszakot élünk meg.

Miért éppen Silver-Wood IT Kft.-nek nevezték el a céget?

Berta Miklós: Ezt akár a radiologia.hu kvízjátékában is feladhatnánk, és biztosan sok érdekes megoldás érkezne. De inkább lelövöm a poént. A folytonosság jegyében igyekeztünk mind a névválasztásban mind a megjelenésünkben utalni az AGFA-s gyökerekre. A SilverWood név az AGFA egyfajta anagrammája. Az eredeti név első fele az ezüst vegyjele, a második fele a természet közeli élet alapanyaga. Ezek lettek (le)fordítva angolra és így született a SilverWood. Az IT pedig az információs technológia rövidítése, hiszen tevékenységünkben erősen meghatározó az informatika. Az általunk tervezett logó és a teljes megjelenésünk is a egyszerre hordozza magán a folyamatosság és a megújulás jegyeit, mert bár sok a hasonlóság az AGFA színeivel, mégis teljesen új és ránk jellemző a dizájn.

Merre megy az AGFA világszerte?

Dr. Sarkadi Károly: A radiológiában élő probléma a röntgenfilm kérdése. Bár a röntgendiagnosztikában még mindig sok helyen használnak filmet, egyre meghatározóbb a digitális technika. Ennek a tendenciának várhatóan további lökést ad az a mindnyájunkat sújtó probléma, hogy az elmúlt évben az ezüst világpiaci ára megháromszorozódott és további áremelkedés várható. Egy éve 18 dollár volt egy unciányi ezüst, most 42 dollár. Márpedig a film előállítási költségének 60 százalékát jelenti az ezüst alapanyagára, így a röntgenfilmek nemzetközi árszínvonala is drasztikusan emelkedik. Ez az árnövekedés egyre erősebbé teszi a digitális átállás miatti felhasználói igényt, és a változás bennünket is arra ösztönöz, hogy a digitalizálást támogassuk.

Pados Balázs: Az AGFA nemzetközi célja az, hogy minél teljesebb digitális portfóliót nyújtson partnereinek, modalitásokban, panelekben, kiolvasókban és informatikai technológiában egyaránt. A korábban az AGFA egyik védjegyének számító foszforlemezes digitális technika mellett egyre nagyobb a hangsúly a direkt digitális megoldásokon. Ma már az AGFA is rendelkezik a direkt digitális röntgen készülékek szinte teljes portfoliójával.

Hogyan fókuszálják tevékenységüket?

Dr. Sarkadi Károly: Nekünk az a feladatunk Magyarországon, hogy az AGFA új rendszerei megjelenjenek és hozzájáruljanak a magyar egészségügy fejlesztéséhez. Az AGFA az egyik legrégebbi szereplő a digitális radiológiában. Foszforlemezes kiolvasóink egyértelműen a legjobbak közé tartoznak, informatikai megoldásaink és PACS-rendszereink pedig fajsúlyos megoldások. Csapatunk összetételéből adódik, hiszen Balázs és Miklós elsősorban műszaki orientációjúak, hogy az informatikai szolgáltatásra koncentrálunk, én pedig az orvos-szakmai tevékenységet helyezem előtérbe. Azt szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy a PACS egy rendszer és nem csak egy eszköz.

Miben fognak különbözni a többi PACS-rendszert nyújtó cégtől?

Berta Miklós: Egy jó PACS-megoldás, több mint egy nagy teljesítményű számítógép. A neve is arra utal, hogy a PACS egy rendszer. Olyan mint a LEGO. Több rendszereleme van, melyekből folyamatosan lehet építkezni így mindig pontosan illeszkednek a kórházi környezethez, képes kommunikálni a kórházi információs rendszerekkel, vagy távoli felhasználókkal, kiszolgál speciális igényeket és tud archiválni is. Ezzel a filozófiával az egészen kicsi magánrendelőktől egészen az egyetemi klinikai méretig mindenhol ugyanazt a minőséget tudjuk biztosítani. Mi a legjobb megoldásokat nyújtjuk, ami nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb, de hosszú távon, az intézménynek számára biztosan a leggazdaságosabb megoldás.

Hogyan változik szolgáltatási palettájuk?

Pados Balázs: Mint korábban már említettük, az AGFA korábbi szervizszervezetét is átveszi a cégünk. Eltökélt szándékunk, hogy szerviztevékenységünk még tudatosabbá váljon a jövőben. Partnereink rendszergazdáit már korábban is folyamatosan képeztük rendszereink felügyeletére, jobb megismerésére. Ezt a programot mindenképpen folytatni szeretnénk, hogy az egyszerűbb informatika hibákat még gyorsabban lehessen megoldani. A közeljövőben új webes helpdesk rendszert vezetünk be, ami még gyorsabbá és könnyebbé teszi a szervizünkkel kapcsolatos kommunikációt.

Dr. Sarkadi Károly: Kiemelt disztribútorként nagyobb a mozgásterünk, rugalmasabb a döntéshozatal és gyorsabban születik megoldás a felmerülő problémákra. Ezzel a változással egyértelműen közelebb kerülünk partnereinkhez. Így még közelebb kerülhetünk ahhoz a célhoz, hogy ha valaki PACS-rendszerre gondol, akkor az AGFA és a SilverWood – IT az első gondolatai között legyen.