Új, direkt digitális röntgenberendezést telepítettek a hajdúböszörményi szakrendelőben. A fejlesztésről dr. Erdős Andrással, a Hajdúböszörmény ESZ-V Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan lesz egy aneszteziológusból háziorvos és háziorvosból szakrendelő igazgató?

 

A DEOEC Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájáról egy praxis megüresedését követően kerültem 2007-ben Hajdúböszörményre háziorvosnak. 2010-ben megkeresett az önkormányzat, mert a szakrendelő korábbi igazgatója 2011. január 1-jével lemondott megbízatásáról. Hajdúböszörményben sajátos helyzetben volt a szakellátás, mert a szakrendelések közvetlen OEP-finanszírozásban voltak, a 15 szakrendelésből csupán egy működött az intézmény költségvetéséből. Ez a folyamat 1997-ben a képalkotó diagnosztika kiszervezésével indult, és a szakrendelések folyamatosan mentek ki a kollégákhoz. Akkoriban úgy tűnt, ez a vállalkozói forma működőképes az egészségügyben. A feladatot azonban csak úgy vállaltam el, ha a szakorvosi órákat visszavesszük az intézményhez. Háziorvosként ugyanis láttam e rendszer hibáit. Akkor már jártam a debreceni menedzserképzőbe, ismertem a finanszírozási környezetet, és világosan lehetett látni, hogy ha így folytatódik, a rosszul finanszírozott szakmák eltűnnek Hajdúböszörményből. Ezt megértették az önkormányzatnál, visszakérték a szakorvosi órákat, és nonprofit társasággá alakult a szakrendelő. Eredetileg szakmai irányítónak mentem a szakrendelőbe, de az önkormányzatnál látták, hogy milyen jól sikerült a szakorvosi órák visszavételét menedzselni, és felkértek ügyvezetőnek. Tehát visszavettük az órákat államosítottunk, majd kimentünk gazdasági formába, hiszen úgy láttuk, rugalmasabban tudunk így tevékenykedni. Ami országosan zajlott, mi megcsináltuk kicsiben. Nagyon izgalmas időszak volt.

 

Lehet egyszerre háziorvosi praxist is vezetni és szakrendelőt irányítani?

 

Hetente három napot rendelek, a maradék két napon egy kolléganőm látja el a háziorvosi feladatokat a praxisban, a szakrendelő irányítását pedig heti két napban látom el. Intézményünkben hetente több mint 500 szakorvosi órában látjuk el 36 ezer fős ellátási körzetünket, így az önálló szakrendelők között közepes méretűnek számítunk. Egyébként naponta 350-400 beteg jelenik meg zömében évtizedek óta működő szakrendeléseinken.

 

Hogyan zajlott az ÉAOP 4.1.2. járóbeteg szakellátó központ fejlesztési projekt?

 

Amikor elkezdtem a szakrendelő irányítását, már megvolt a nyertes pályázatunk, és 2011 márciusában indult az építkezés. A projekt három célterületet határozott meg: az épület felújítását, az informatika fejlesztését és az orvosi bútorok és eszközök felújítását. Úgy valósítottuk meg a fejlesztést, hogy a háromszintes épületben a szinteket egyenként újítottuk fel. Kitaláltuk, hogy építkezés közben hogyan folyhat a szakmai munka az épületen belül, és így is éltük át a teljes felújítást. Volt benne némi ámokfutás, mert például a tetőt 2011 novemberének végén kezdtük el lebontani, de szerencsére akkor karácsonyig gyönyörű időnk volt. Nem volt könnyű időszak, de mindenki helytállt. 2013 márciusában adtuk át a teljesen felújított, nyugat-európai normáknak tökéletesen megfelelő szakrendelőt.

 

Ki szállította a technológiát?

 

A bútorokat és az eszközöket az ARTMED Kft., mint a közbeszerzési ajánlat nyertese szállította. Ebben az ajánlatban, a specifikációnak megfelelően egy nagyon modern röntgenberendezés szerepelt, ami nagy automatizáltsággal látja el a diagnosztikai feladatokat. Végül a nyertes pályázatban szereplő és telepített AGFA DX-D 800 direkt digitális röntgenrendszerrel olyan berendezés érkezett hozzánk, amit szerintem bármelyik kórház vagy klinika megirigyelne. Igaz, a felújított épületet a telepítés során kissé meg kellett bontani, mert a gép két centi híján nem fért be az ajtón, ám a problémát egy hétvége alatt megoldottuk. Aztán amikor beállították és bekapcsolták a gépet, megmutatták, hogy mi minden tud, forog, pörög, és a kor csúcstechnológiájának megfelelően mennyi mindent el tud végezni, akkor éreztem meg, hogy Európa megérkezett Hajdúböszörménybe.

 

Hogyan érzékelhetőek egy ilyen gép diagnosztikai előnyei?

 

Például jó szervezéssel fantasztikus teljesítményre képes. Idén kötelezővé tették nálunk a tüdőszűrést. Korábban ez úgy zajlott, hogy egy mobil szűrőbusz eljött hozzánk, és a Kenézy Kórház munkatársai leszűrték a lakosságot. De mivel április közepétől már tökéletesen működött az új AGFA röntgen, ezzel a készülékkel végeztük el a tüdőszűrési feladatokat. Reggeltől délután kettőig zajlott a napi betegellátás, délután kettőtől este nyolcig pedig tüdőszűrést végeztük. Április közepétől június végéig 10.500 embert szűrtünk le, azaz napi hat órában átlagosan 210 beteget vizsgáltunk meg. Volt olyan nap, amikor 300 beteget sikerült leszűrnünk.

 

Az betegenként átlagosan 1 perc 12 másodpercet jelent…

 

A berendezés viszont kiválóan bírta. Egyébként a legszűkebb keresztmetszet az öltöző volt, hiszen egy röntgenfelvétel csupán néhány másodpercig tartott. Persze, hozzá kell tenni, szerencsés időszak volt, hiszen tavasszal kevesebb a ruha az embereken, gyorsabb az öltözködés is. Mindenesetre, mindenkinek azt javaslom, aki ilyen gépet vásárol, hogy gondolja meg a több betegöltöző kialakítását.

 

Mit tud még az új gép?

 

Az AGFA DX-D 800-as rendszere, nemcsak felvételi, hanem átvilágító funkcióval is rendelkezik. A készülék érdekessége, hogy az átvilágítás nem a hagyományos CCD kamerával történik, hanem mindkét feladatot ugyanaz a mobil, vagyis a készülékből kivehető, úgynevezett dinamikus flat panel biztosítja. Azon túl, hogy ez a technológia lényegesen jobb képminőséget biztosít az átvilágítás során, további előnyt jelent, hogy a váltás az átvilágítás és a felvétel között gyakorlatilag időveszteség nélkül történik, amit leginkább gyors lefolyású események – mint például feltöltéses kontrasztvizsgálatok – precíz követésénél lehet kihasználni. Ezzel a kettő az egyben funkcióval az általános radiológiai vizsgálatok teljes palettáját gyorsan, kényelmesen és kiváló minőségben tudjuk elvégezni. A rendszer kezelőfelülete praktikus és könnyen elsajátítható, az oktatás során céget itthon képviselő Silver-Wood IT Kft. végtelenül rugalmas volt, és nagyon sokat segített nekünk a betanítási időszakban. Radiológus szakorvosunk szerint a gép teljesen megbízhatóan működik, szóval elégedettek vagyunk. Sőt, a társszakmák is sokkal elégedettebbek, hiszen az informatikai rendszert úgy alakítottuk ki, hogy a medikai rendszerből a felvétel elkészítése után azonnal, még a leletezés előtt meg lehet nézni a képeket, így a nem radiológus szakorvosok, elsősorban sebészeti vagy traumatológiai esetben, már a konkrét leletezés előtt megkezdhetik a gyors terápiát.

 

Milyen terméktámogatást kapnak a szállító AGFÁ-tól?

 

A készülékhez a szállító távoli elérhetőséget alakított ki, így bármely esetleges probléma esetén mód van azonnali beavatkozásra, ami nagyon meggyorsítja mind a probléma jellegének feltárására, sok esetben a hiba elhárítására is. Eddig ha személyes segítségre volt szükségünk, az 24 órán belül mindig megoldódott. A Silver-Wood IT reakcióideje és szervizszolgáltatása kiváló, és a beüzemelési időszakban nagyon sok szakmai segítséget kaptunk tőlük. Tavasszal megkaptunk egy ékszert, amit a szállítóval közösen néhány hónap alatt csiszoltunk olyanná, amilyen gépet igazán szerettük volna.

Életpályája lefedi a teljes ellátási spektrumot. Egyetemi klinikán dolgozott, aztán háziorvos lett, ma emellett szakrendelőt irányít. Hogyan függ össze ez a három rendszer?

 

Szerintem nem lehet szétválasztani őket. A három ellátási forma egyetlen tengelyen található. Hajdúböszörményben az alapellátás és a járóbeteg-ellátás fogja át az állampolgári szükségleteket, a születéstől a halálig. Ez egy család, ami ha segítség kell, szól a magasabb ellátási szinten lévő ellátásnak, és oda küldi a beteget. Ha jól végezzük a munkánkat, akkor kevésbé van szükség a háttérszolgáltatásra, de nem engedhetjük el a beteg kezét, mert ahogy öregszik a társadalom, ahogy egyre több betegséget tudunk minél hosszabb ideig gondozni, annál inkább szükség lesz a fekvőbeteg ellátásra. Mi alapellátók és járóbeteg-ellátók kivizsgálunk és gondozunk, ezzel megteremtjük az alapokat ahhoz, hogy a fekvőbeteg-ellátásnak is legyen hosszú távon feladata. Ahol jó a szakellátás, ott nem veszik annyira igénybe a fekvőbeteg-ellátást, de mivel mi sokáig tudjuk gondozni a cukorbetegséget és a magas vérnyomást, és a szövődmények száma a jobb gondozással emelkedik, előbb-utóbb mégiscsak a fekvőbeteg-ellátásba kerülnek betegeink.