Link: Radiologia.hu

Dr. Sarkadi Károlyt, a Silver-Wood IT Kft. ügyvezető igazgatóját az elmúlt egy év sikereiről kérdeztük.

– Igazgató úr, tavaly nyáron számoltunk be arról, hogy átvették az AGFA termékek magyarországi képviseletét. Hogyan alakult cégük első éve?

– 2011 júliusa óta képviseljük disztribútorként az AGFA-t Magyarországon. Az első hónapokban végigjártuk az új cég megalapításának és elindításának lépcsőit és hamar eljutottunk odáig, hogy csak az üzletre tudunk koncentrálni. Tevékenységünk meghatározó része a saját szerviztevékenység: két korábbi AGFA-s kollégánkat, Erdei Viktort és Pomázi Pétert az elmúlt hónapokban a képalkotó területen Meczner András, az IT területen Fekete István egészítette ki. Így az alapítókkal együtt összesen nyolc munkatársunk van, amivel elértük az induláskor megcélzott létszámunkat. Természetesen vannak terveink a további bővítésre is, de ezt majd az aktuális piaci helyzet függvényében fogjuk meglépni.

– Hogyan látják a jelenlegi piaci lehetőségeket?

– Az elmúlt hónapokban két fontos piaci fejleményre koncentráltunk. Az egyik, meghatározó feladatunk a Semmelweis Egyetem központi PACS-rendszer projektjének megvalósítása volt, a másik fejlemény hogy teljessé vált az AGFA direkt digitális portfóliója. Ezzel számunkra új fókuszterület jelent meg, és terveink szerint hamarosan Magyarországon is telepítésre kerül az új direkt digitális termékek közül  az első példány.

– Önök hosszú évek óta a Semmelweis Egyetem jelentős partnerei. Miről szólt a legújabb PACS-rendszer fejlesztés?

– Az új rendszer üzembe helyezését megelőzően a Semmelweis Egyetem hat klinikáján működött hat önálló, többségében még egy korábbi verziószámú IMPAX rendszer. Valamivel több mint egy éve döntött az egyetem az IMPAX rendszerek upgrade-jéről és ezzel egyidejűleg a korábbi szigetrendszerek központosításáról. A központi PACS-rendszer kialakítására kiírt közbeszerzési eljárást a hardvereket szállító ISH Informatika Kft.-vel alkotott konzorciummal nyertük el. A feladatunk egy olyan központi rendszer kialakítása volt, amely kapacitása megfelel a következő évek kihívásainak, így bármely új klinika digitalizálása vagy új modalitás telepítése esetén sem igényel semmilyen további jelentős beruházást. Ezen túl minden klinika számára egységes lesz a hozzáférési környezetet és a felhasználók számára is minden új funkció egységesen elérhető. A PACS-rendszer központosítása lehetőséget nyújt arra, hogy a Semmelweis Egyetemen belül a radiológiai munkafolyamatokat a szakma igényei szerint újraszervezzék, amihez azzal is hozzá tudunk járulni, hogy az IMPAX 6-os verziója már a rendszer az üzembe helyezésének pillanatától alkalmas teleradiológiai szolgáltatás nyújtására és igénybevételére is.

– Az ország legnagyobb betegellátó intézményéről van szó. Mekkora feladatot jelentett e rendszer felépítése?

– Technológiai oldalról vizsgálva, jelentős szerver infrastruktúra valósult meg, két telephelyen összesen 3,5 tonna „vasat” telepítettek. A legkorszerűbb, magas rendelkezésre állású virtuális technológia szolgálja ki a rendszert, ami alatt kb. 90 TB online tárhely, emellett közel 300 TB archívum is rendelkezésre áll. Erre szükség is van, hiszen az egyetem éves képalkotó diagnosztikai adattermelése jelenleg is megközelíti a 20 TB-ot, azonban ez a mennyiség dinamikusan nő. Ehhez hozzá kell még venni azt is, hogy a régi rendszerekből a teljes képmennyiség is áttöltésre került, ami több mint öt évnyi képanyagot jelet. A sokszeletes képalkotó berendezések folyamatos térhódítása is igen nagy kihívást jelent a PACS rendszerek számára, ezért itt is fontos volt a megfelelő kapacitás tervezése. A tervezés során a ma keletkező képek számának megduplázódásával kalkuláltunk, így a rendszert jelen állapotában évi 40 Millió kép kezelésére alkalmas a teljesítmény érzékelhető csökkenése nélkül. Az IMPAX rendszerben tárolt képek elvileg az egyetem összes számítógépéről elérhetőek, ami egyidejűleg akár 600 munkaállomás kiszolgálását is jelentheti. Megdöbbentően nagy számok ezek, de az ország legnagyobb betegellátó intézményéről van szó.

– Hány felhasználót szolgál ki a technológia?

– Diagnosztikai felhasználóként több mint 70 radiológus lett regisztrálva az új rendszerben, akik pillanatnyilag sajnos csak 15 diagnosztikai munkaállomáson tudnak leletezni. Ezen túl az egyetem összes klinikai területen dolgozó felhasználója számára elérhetők az IMPAX rendszerben tárolt adatok, képek és előzmények, ami több ezer további felhasználót jelent. Ez utóbbi természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki szabadon hozzáférhet minden betegadathoz, ugyanis a klinikai felhasználók kizárólag az e-MedSolution rendszeren, annak jogosultsági rendszerében beállított feltételek szerint érhetnek el minden betegadatot, beleértve a betegről készült digitális képeket is. Ez az IMPAX és az e-MedSolution rendszer között létrehozott széles körű integrációnak az eredménye, ami a fentieken túl természetesen magába foglalja az összes digitális modalitás részére a munkalisták eljuttatását is.

– Mekkora feladatot jelentett az installáció?

– A szerződéskötést követően az Egyetemmel közösen létrehozott projektszervezettel azonnal megkezdtük az előkészítő munkákat. Ennek keretében végiglátogattuk az összes érintett klinikát, hogy tájékoztassuk őket az új rendszer által nyújtott lehetőségekről, a feladatok ütemezéséről és egyeztessük a bevezetéshez szükséges információkat. 2011 végére üzembe lett helyezve az összes új hardver, ami után megkezdtük a szoftverek telepítését és a korábbi adatok áttöltését. Hetente két klinikán bonyolítottuk le a helyszíni bevezetést és az oktatásokat, így április közepére közel fél éves munka után sikerült befejeznünk a telepítést és átadnunk a rendszert a felhasználónak. Bár kisebb-nagyobb utómunkálatok keretében még jelenleg is zajlik a rendszer finomítása, az átadást követően első visszajelzések pozitívak. Reméljük, hogy ez a későbbiekben is így marad, amiben a szoftverek támogatására vállalt hosszú távú kötelezettségünk miatt igen nagy felelősség hárul ránk. Nyilván a későbbiekben is lesznek még további felhasználói igények és előfordulhatnak technikai problémák, amit a minden esetben komolyan vesszünk és törekedni fogunk minél gyorsabb megoldásukra.

– Ezek szerint nem panaszkodhatnak az elmúlt hónapok tevékenységére. Milyen piaci környezet vár Önökre a következő hónapokban?

– Sajnos, az elmúlt fél évben nem nagyon voltak újabb projektek, az elmúlt hetekben viszont nagyon fontos tenderek jelentek meg, illetve vannak éppen kiírás alatt. A PACS-rendszerek mellett új fókuszterületünk a direkt digitális röntgenkészülékek és eszközök. A márciusi bécsi ECR Kongresszuson az AGFA bemutatta a teljes digitális radiológiai portfólióját, a felvételi és átvilágító berendezésektől kezdődően a mobil röntgen készüléken át egészen a mobil direkt digitális panelekig. Partnereink szakmai igényeinek és a helyi munkafolyamatainak megfelelően ötféle, a hagyományos kazetták méretével megegyező direkt digitális panelből választhat, melyek között van vezetékes és vezeték nélküli, mindkettőt tudjuk a panelek kezelését megkönnyítő füles kivitelben is szállítani, és természetesen lehet választani CsI és GOS erősítés között is. Ezeket a termékeket természetesen bemutatjuk a debreceni MRT Kongresszuson, standunkon minden részlettel jelenlegi és leendő partnereink rendelkezésére állunk.

– Az új fejlesztések mellett milyen eredményeket érnek el a hagyományos területeken?

– Az új termékek mellett természetesen nem hanyagoljuk el a korábbi jól bevált termékeinket sem. Az új PACS-rendszerek üzembe helyezése mellett a figyelmet fordítunk a korábban telepített rendszerek szakmai színvonalának megőrzésére, ahol ez szükséges emelésére, illetve a meglévő szolgáltatások bővítésére. Ez utóbbira jó lehetőséget teremtenek az IMPAX rendszerbe integrált, a modalitások szállítójától független olyan applikációk, amelyek jelentősen tudják javítani a diagnosztikai munkát. Ilyen alkalmazások a 3D rekonstrukció, kardiológiai alkalmazások, nukleáris medicina, ortopédiai mérő- és tervezőeszközök, angiográfiai vagy a virtuális kolonoszkópia. Természetesen továbbra is a portfólió részét képzik foszforlemezes készülékeink, és a hagyományos röntgenfilm területen továbbra is kiszolgáljuk azon hűséges partnereinket, ahol még a hagyományos technológiát alkalmazzák. A film jelentősége ugyanis folyamatosan csökken, mivel lassan, de biztosan egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a digitális technológia. A versenytársainkhoz hasonlóan nekünk is az a törekvésünk, hogy ez a trend folytatódjon.

– Milyen mértékben sikerült átvenni az AGFA korábban betöltött piaci pozícióját?

– Bár valószínűnek tartjuk, hogy az AGFA márka elmúlt években felépített imázsát nehéz túlszárnyalnunk, a Silver-Wood IT Kft. a piac ugyanannyira stabil szereplőjévé vált, mint korábban az AGFA magyarországi leányvállalata volt. Az elmúlt egy év bebizonyította, hogy jó szolgáltatással, stabil szervizháttérrel kiegészített jó termékek és az ügyfélközpontú partnerség fenntartása életképes elegyet képeznek a magyar piacon.