Mrs. Paxman Nagy – Britanniában élte hétköznapi életét, amíg egy szűrővizsgálat alkalmával nem találtak egy rosszindulatú daganatot a szervezetében. Ettől a ponttól kezdve a története sokuknak ismerős lehet.

Megkezdődött a kivizsgálások hosszú sora. Vérvétel, röntgen, konzultációk sokasága, újabb vérvételek, újabb vizsgálatok. És közben kérdések tömkelege! Vajon időben fedezték-e fel a daganatot, meg fogok-e gyógyulni, lesz-e műtét, lesz-e sugárkezelés, lesz-e citosztatikus kezelés, ha igen, akkor vajon nekem is ki fog-e hullani a hajam?

 

Mrs. Sue Paxman

 
A kezdeti kétségbeesést követte a kitartó küzdelem a betegséggel. Volt műtét, volt sugárkezelés és volt citiszatikus kezelés is és sajnos Mrs Paxmannak haja is kihullt. A sok-sok fájdalmat, szenvedést és álmatlan éjszakát még ez is tetézte. Bár Mrs Paxman-t férje és három gyermeke a kezelés ideje alatt végig mindenben támogatta, szeretettel vette körül, a végére mégis úgy érezte, a méltóságát is elveszítette a haja elvesztésével.

Mrs Paxman férje, Glenn Paxman ekkor döntött úgy, hogy tennie kell valamit, kell, hogy legyen valamilyen megoldás a hajhullás megelőzésére. A szakirodalmat böngészve Mr. Paxman leggyakrabban a fejbőr hűtésével találkozott, amit erre a célra javasoltak. A fejbőr hűtésének elve nagyon egyszerű. A hűtés eredményeként a lelassul a keringés és az anyagcsere a fejbőrben így a hajhagymák sejtjei lényegesen kevesebb citosztatikumot vesznek fel, csökkentve ezeknek a sejteknek az általános sejtkárosító hatását.

Bármennyire is egyszerűnek tűnt az elv, az eredmények sajnos nem voltak meggyőzőek. Tradicionális hűtősapkák, úgynevezett gél sapkák már az 1970-es évek óta elérhetőek voltak, azonban ezek használata meglehetősen körülményes volt. A sapkákat megközelítőleg -20 ⁰C-on kellett tárolni, nagyon hidegek, nehezek és rugalmatlanok voltak, amiből kifolyólag viselésük kellemetlen érzést váltott ki a betegekben. További hátrányuk volt, hogy gyorsan felmelegedtek, ezért folyamatos felügyeletet igényeltek, és sűrű időközönként kellett cserélni őket, a fejbőr hőmérséklete széles tartományban ingadozott az optimális érték körül.

A Paxman család vállalkozása 30 éves tapasztalattal rendelkezett hatékony sörhűtő berendezések fejlesztésében, gyártásában. Az általuk fejlesztett hűtőberendezések számtalan brit és nemzetközi
innovációs díjban részesültek. Az élet úgy hozta, hogy személyes érintettségük révén kellett ezt a szakértelmüket egy új területen kamatoztatni. Megszületett a Paxman Coolers Ltd. és hosszú
tervezés után ez 1997-ben az első Paxman fejbőrhűtő készülék, mellyel sikerült kiküszöbölni a korábbi módszerek hiányosságait.

A Paxman fejbőrhűtő berendezés legújabb típusa

A PAXMAN berendezés a beteg fejére helyezett speciális sapkában alacsony nyomáson hűtött folyadékot áramoltat, ami hőt von el a páciens fejbőrétől, egyenletesen optimális hőmérsékleten (18-22⁰C) tartva a fejbőrt a citoszatikus kezelés alatt.

Az első készülék üzembe helyezése óta szünet nélkül zajlik a berendezés fejlesztése. Az évek során komoly együttműködés alakult ki a Huddersfieldi Egyetem munkatársaival, akik tudományos kutatómunkával segítik a Paxman családot a hűtés élettani hátterének, a hűtés hatékonyságának minél jobb megismerésében. Jelenleg átlagosan 50%-os eredményességgel büszkélkedhet a termék, amit az egyén szintjén számtalan tényező befolyásolhat, többek között a beteg kora, fizikai és anyagcsere állapota, az alkalmazott gyógyszer típusa és még sok egyéb körülmény.

Ma a Paxman család vállalkozása vezető szerepet tölt be a fejbőr hűtés területén. Világszerte már több mint 3.000 készülék üzemel, betegek ezreinek adva meg a lehetőséget életminőségük javítására

Claire, Glenn és Richard Paxman, a Paxman Cooler Ltd. menedzsmentje

De mi a helyzet a magyar betegekkel? Ez lehet az Önök első kérdése a cikk olvasása közben. A jó hír az, hogy elérhető távolságba került a berendezés Magyarországon is. A Silver Wood – IT. Kft. 2018-ban kötött megállapodást a Paxman Cooler Ltd-vel a Paxman fejbőrhűtő berendezés forgalmazására. A Rákbetegek Országos Szervezetével karöltve ismeretterjesztő kampányt szeretnénk indítani annak érdekében, hogy minél több érintetthez eljusson az információ a Paxman fejbőrhűtő berendezés használatából adódó lehetőségekről, a készülék használatának előnyeiről.

Kezelés közben

Magyarországon jelenleg három készülék üzemel. Az első berendezést 2017-ben az Uzsoki Kórházban helyezték üzembe (még nem a Silver Wood IT – Kft. közreműködésével) majd 2018-ban két készüléket Győrben a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban. A kezdeti tapasztalatok a nemzetközi trendekkel azonos mértékben bíztatóak.

Következő alkalommal szeretnénk megismertetni néhány beteg személyes élményével, a készülék használatával kapcsolatos tapasztalatairól. Addig is további információkat kaphat a
készülékről a Rákbetegek Országos Szövetségének honlapján és Facebook oldalán, valamint a Paxman Cooler honlapján.