Dr. Sarkadi Károllyal, az AGFA Healthcare-t Magyarországon képviselő SilverWood-IT Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Másfél hónapja arról adtunk hírt [LINK: http://www.radiologia.hu/aktualis/belfoldi_hirek/8913.html], hogy új irodába költöztek. A Hungária körúton található új környezet sokkal lakályosabbnak tűnik, mint korábbi irodájuk. Minek köszönhető a változás?

 

Talán az iroda volt az utolsó köldökzsinór, ami összekötött bennünket múltunkkal. Azzal, hogy az AGFA által korábban bérelt irodából új irodába költöztünk, teljes mértékben függetlenné váltunk. Egyúttal az új, általunk kialakított, a SilverWood-IT Kft. új kihívásainak megfelelő iroda azt is jelenti, elvégeztünk mindent, amit másfél évvel ezelőtt, az önállósodás során elterveztünk.

 

Miről szólt az Önök számára 2012?

 

A cég felépítése mellett a piaci stabilitás kialakításával telt el 2012. Függetlenül az amúgy is nagyon komplex környezeti hatásoktól, nagyon nehéz év áll mögöttünk. A jelenlegi környezetben talán kicsit szokatlanok a pozitív gondolatok, de nagyon sikeresnek tekintem ezt az évet, a SilverWood-IT Kft. és bízom benne, hogy partnereink szemszögéből is.

 

Milyen eredményeket értek el idén?

 

A filmes területen sikerült visszanyernünk a partnerek üzleti bizalmát, amely egyaránt köszönhető versenyképes árainknak és magas szolgáltatási színvonalunknak. Az év második felében több jelentős kórház lett filmfelhasználó partnerünk. Logisztikai tevékenységünk sokkal hatékonyabbá vált, és ezt árainkban is úgy tudjuk érvényesíteni, hogy közben partnereink igényeinket teljes mértékben megfelelünk. Bár a filmes röntgentechnológiát már sokan temetnék, de még mindig jelentős piaci területeket fel le, és jelentős mértékben hozzájárul forgalmunkhoz. Egyértelmű trend, hogy a filmfogyasztás csökken, ennek megfelelően mi is a digitális technika felé fordulunk.

 

A PACS mellett megjelenik a direkt digitális röntgentechnika is?

 

A PACS informatikai termék. Az AGFA IMPAX megoldások a legkedveltebb itthoni rendszerek közé tartoznak. Jelentős eredménynek tartom, hogy idén befejeztünk a Semmelweis Egyetem új központi PACS-rendszerének kialakítását, ami jelentős referencia számunkra, hiszen az ország legnagyobb PACS-rendszeréről van szó. A Semmelweis Egyetem rendszerét szoros együttműködésben alakítottuk ki a fővállalkozó ISH Informatika Kft.-vel, amit ma már T-Systems-nek hívnak. Eközben intenzíven tanuljuk a direkt digitális röntgenrendszereket. Ami korábban számunkra is újdonság volt, ma már rutin, az elmúlt hónapokban kellő mértékben felvérteztük magunkat a direkt digitális szaktudással, hiszen ma már az AGFÁ-nak komplett általános radiológiai direkt digitális portfoliója van.

 

Milyen újdonságokra koncentrálnak?

 

A nyár folyamán, három hónapig kaptunk Magyarországra kipróbálásra egy DXD-100 direkt digitális mobil röntgent, amelyet több helyszínre vittünk el kipróbálásra. A rendszer ügyfelek nagy megelégedésére teljesített, a Semmelweis Egyetemen, a János Kórházban, az Uzsoki utcai Kórházban és a Szent Imre Kórházban. A berendezés nagy előnye, hogy a helyszínen azonnal látható a felvételt, ami kényelmet és biztonságot nyújt a felhasználók számára, hiszen nem kell a kazettákat az emeletek között cipelni. Az önjáró rendszert korszerű és intelligens, a Segway rollerekhez hasonló giroszkópos technológia mozgatja, így a készülék szinte magától vándorol a helyére. Előrelépés látszik a vezeték nélküli detektorok piacán is. Első vezeték nélküli digitális detektorunkat kipróbálásra üzembe helyeztünk a győri Petz Aladár Kórházban, ahol Bartek Péter főorvos úr pozitívan nyilatkozott a tapasztalatokról. A direkt digitális eszközök területén elértük első üzleti sikerünket, a hajdúböszörményi kistérségi szakrendelőben a mi DXD-800 típusú kombinált direkt digitális átvilágító-felvételező berendezését választották, amelyet 2013 elején telepítünk. A berendezés érdekessége, hogy a korábbi hagyományos CCD-kamerával ellentétben egy dinamikus flat-panel biztosítja mind az álló, mind a mozgóképet.

 

Hogyan szemlélik a jövőt?

 

Aktívan dolgozunk azon, hogy jövőre még több sikeres projektet végezzünk. Azon az úton, amin másfél éve elindultunk, szeretnénk továbblépni, még tovább erősíteni pozíciónkat a direkt digitális eszközökben és PACS-ban. Ennek érdekében januártól két új munkatárssal bővül csapatunk, egyikük az adminisztrációban, másik kollégánk a szerviz területén erősíti tevékenységünket. Vannak üzleti elképzeléseink arra vonatkozóan is, hogy az AGFA termékskáláján kívül egyéb, partnereink számára fontos termékkörrel bővítsük portfoliónkat. Az elmúlt másfél évben egy, a jövőben is sikeres cég alapjait hoztuk létre – partnereinkkel szorosan együttműködve –, amelyre kiválóan tudjuk építeni a digitális technológián és PACS-rendszereken alapuló jövőképünket. Így hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar képalkotó még sokszínűbb maradjon, és a mindenki által kedvelt AGFA rendszerek továbbra is elérhetőek legyenek a magyarországi felhasználók számára.